söndag 28 april 2013


 


Vad är sanning? Jag trodde - precis som jag tror många av oss trott - att Marie Antoinette var en ytlig, outbildad festprisse, som bara levde i sin egen värld. Hon förstod inte att andra samhällsskikt  hade det svårt på hennes bekostnad och genom den lyx och det överflöd hon levde i.  Det var hennes lyxliv som sägs ha utlöst franska revolutionen. Men hennes bakgrund var en helt annan....

Hon var näst yngsta barn till Österrikes  Maria Teresia,  hade inte så mycket utbildning och var spartanskt uppfostrad. 
Det måste ha varit svårt för henne att behandlats som en handelsvara mellan Österrike och Frankrike och ersättning för sin äldre syster - som var påtänkt och sedan dött. För att inget av länderna skulle visa sig stå över det andra byggdes ett mindre slott vid en gräsflod. Hon fick klä av sig sina österrikiska kläder i Österrike och gå naken igenom rummet till nästa rum, där det franska hovet stod och väntade med franska kläder. Hon kan inte varit äldre än 15 år då hon gick igenom den här riten och sedan gifte sig. 
Marie Antoinette blev oskyldigt anklagad för att genom en kvinnlig bulvan mer eller mindre stulit pengar från staden Strassbourg då bulvanen övertalat biskopen där, Louis de Rohan, att ge drottningen ett dyrbart halsband. Men Marie Antoinette visste inte om affären och bulvanen tog pengarna och stack. Men ryktet spreds att Marie Antoinette tagit emot halsbandet och sedan negligerat biskopen och staden. 

Hon stod inte ut med den stela form som fanns på Versailles utan var ofta på sitt egna lilla slott och umgicks med sina vänner, som hon valde för att de var trevliga, inte efter rang. Det väckte naturligtvis avund hos  många i adeln, så hon blev inte populär. Hon älskade mode och lät sy upp vackra kläder och peruker och blev en ledande modeinkon i Europa. 
Så småningom förstod hon att hon inte var så populär bland folket,  slutade köpa kläder,  höll en låg profil  och arbetade politiskt istället. Hon påstås ha sagt att om folket inte hade bröd så kunde de äta bakelser istället. Det är inte sant det heller utan sas av en drottning hundra år innan Marie Antoinette.   

Det skrevs nidvisor om henne och de visorna sjöngs bland de österrikiska soldaterna, då de vandrade igenom Frankrike för att anfalla Paris. Fransmännen hörde sången och översatte den. Den användes senare emot henne under franska revolutionen.         






Hon anklagades för att ha haft en sexuell relation till sin son och högförräderi. Hon hade velat slåss istället för att ge sig.
Hon fick sitta i ett rum och vänta medan de franska legionärerna bestämde om de skulle avsätta monarkin eller inte.
Hon avrättas med en medaljong runt halsen. Det var ett halsband hon fått av Axel von Fersen. Där var ingraverat ngraverad - "Tutto a te mi guida",  vilket betyder - allt leder mig till dig, 

Genom att försöka finna sanningen blir sanningen allt mer komplicerad och mångfacetterad. Den är svårtolkad men hellre det än att leva i en värld där människoöden blir till serietidningsfigurer och stereotyper. Marie Antoinette var inte enbart god och inte enbart ond. Hon var en omedveten människa som inte förstod vilket lidande hennes modehunger och  slöseri med statens finanser ledde till för de som arbetade för henne men hon inte kunde se. 

Stefan Persson, före detta vd på H&M kan också slösa pengar, Han har ungefär 180 miljarder SEK. Han har inte heller förstått att hans slöseri med sina pengar berott på arbetare och sömmerskor i Bangeladesh som inte får pengar så de klarar sig.

"Vi tycker att med en sådan hög vinst som H&M har i dagsläget, har de mycket större möjligheter att göra mer för att höja lönerna. Och se till att arbetarna kan leva ett drägligt liv tillsammans med sina familjer, säger Catrin Rosquist, projektledare på organisationen Fair Trade Center.H&M kräver att bolagets underleverantörer ska betala åtminstone den lagstadgade minimilönen. Men Bangladesh minimilön på cirka 300 kronor är bara en femtedel av den lönenivå på 1.500 kronor i månaden som krävs för att man ska kunna leva på lönen." Svt se 30 jabuari 2013.  Här kan man tala om att ge människor bakelser istället för bröd, men inte ens det erbjuder Stefan Perssons son Karl.

 Greenpeace har visat att H&M´s plagg innehöll 2011 att kläder innehöll nonylfenol, som ger hormonstörningar, är enbart fettlösligt, vilket innebär att det lagras i kroppens fettdepåer och kopplas ihop med sterilitet. H&M säger att alla deras kläder ska vara giftfri 2020.   
   

Inga kommentarer: