måndag 28 april 2008

Den som hägnade in ett landområde och kallade det sitt var den första tjuven.


Överskriften är ett ungefärligt citat från Rousseau. Han är en författare som haft stort inflytande på min samhällssyn och på mitt sätt att se på fattiga och rika. Ja, som alla förstår tillhör jag de fattiga och har alltid gjort det. Jag skulle vilja säga att jag valt det, men det är inte riktigt sant, även om min inre moral för det mesta hindrar mig från att tjäna pengar på ett otillbörligt sätt. Om jag ska tjäna pengar vill jag att det ska ske på ett juste sätt där varken vatten, jord eller luft kommer till skada. Jag vill inte bli utnyttjad, men jag vill inte heller utnyttja.

Som jag tolkar Rousseau så såg han samhället som en demokrati där frihet, jämlikhet och broderskap rådde. Det känner vi alla igen eller hur? Men han menade att jämlikheten fanns i rättslivet, friheten i kulturlivet och broderskap i näringslivet. Näringslivet som bär ansvar för att försörja samhället ska i hans modell arbeta för broderskap. Det vi ser idag är mer en baksida av broderskapstanken i näringslivet och det är ren och skär egoism som råder.
Jag förstår verkligen inte tänket- som människa kan man bara leva i ett hus och om man inte vill bo i ett museum så maximalt 6- 7 rum om man är mamma, pappa och 2 barn. Ett hus för rekreation - en sommarstuga där vardagslivet får en mer jordnära lunk och arbetet får vila.
Vad mer kan man önska- man kan bara äta sig mätt och kan bara bära ett par byxor i taget.

Rousseau menade att människornas liv blivit för artificiellt och vi förlorat kontakten med verkligheten, så världen och människornas förhållande till varandra hade övergått från att vara ( i världen) till att leva i en skenvärld. Materialismen styrdes av pengar och det finns inga andra värden än det.
Så åter till våra direktörer vars löner ökat igen(TV4 idag). Det i kombination med att de större industrierna i Sverige ökar sina koldioxidutsläpp istället för att minska det gör mig rasande.
Det går inte att förhandla med planeten - har ni direktörer på hög nivå inte fattat det ännu.
För att driva ett företag behövs alltid en råvara som är mer eller mindre förädlad. Råvaran kommer från naturen och bryts i gruvor, pumpas upp ur borrhål eller odlas av bönderna.
Det är naturen som förser företagare med råvaror så att det kan bli en produktion. Jag antar att för Erikssons del ( mobiltelefoner) behövs mycket plast - alltså råolja och olika mineraler, för Skandias del (lastbilar) järn från gruvor samt plast alltså råolja. Näringslivet tar/ köper från naturen och förädlar dem samt släpper ut koldioxid under processens gång. Och skäms inte ens för att de förstör klimatet. För det tar den som valts att sitta i toppen på pyramiden ut oförskämda summor med pengar i lön. Jag ska köpbojkotta så mycket jag kan från de industrier som ger sina direktörer fantasilöner och som inte förstår att planeten är i fara. Det hoppas jag du med gör. Tack och lov har jag ingen mobiltelefon. Jag hade en, men blev obekväm med att folk kunde nå mig var som helst och hur som helst. Dessutom tror jag de skickar ut strålning in i skallen. Jag vet att det finns forskning som talar om strålningens skadlighet, men de forskarna viftas ofta bort som mindre vetande och får därför heller inte någon genomslagkraft hos mainstream. Och det ses ju som en frihet, vad jag förstår, att ha en mobiltelefon (vad det nu kan vara för mening att bli nådd när som helst och vilken tid på dygnet som helst). I skolorna är det status och den som har den dyraste och nyaste vinner andras avundsjuka.

På samma dag läser jag att kulturarbetarna inte får den a-kassa de haft förut, vilket leder till en försämring för dem. Den arbetssituationen skulle inte jag vilja sitta i. Men det är det snåla näringslivet som ska bära kulturlivet med pengar och stipendier. I USA är det mer välutvecklat än den underutvecklade civilisation näringslivet i Sverige visar upp. Broderskap mina herrar, broderskap! Är jag rätt informerad har Bill Gates gett bort halva sin förmögenhet till välgörenhet och understöd till projekt han tror på. Det var någon som sa att han stöder en Waldorfskola ekonomiskt också.

På TV4 nyheterna såg jag en underbar bild från en bolagstämma. Fotografen zommade in herrarnas skor. Herrarna satt med det ena benet över det andra. Man såg strumporna som alla var väl uppdragna ( troligen med sådana där strumphållare) och byxvecken var knivskarpa och skorna ( svarta förståss - något annat skulle vara ett etikettsbrott) så välputsade att man skulle kunna använda dem som speglar. Min pappas farbror var företagare och han sa alltid att det är på skorna man ser om det är en gentleman eller inte (alltså om de var välputsade eller inte). Jag tro att vi kan glömma det där med gentlemän- det finns inga i den svenska företagstoppen.

Jag låter verkligen som den rödaste revolutionär. Men det är jag inte. I alla fall inte så att jag tror att en revolution skulle hjälpa de som tillåter sig oförskämda löner att ändra på sig. Jag vill inte ha någon kulturrevolution som i Kina där man pinade dem som hade det bara lite bättre ställt än andra. Freie - en internationellt välkänd pedagog- talar om att den förtryckta identifierar sig med förtryckaren. Det kan man ju se i både Sovjet och i Kina -de rika är de som är politiskt korrekta eller korrupta idag och har bara bytt plats med adeln.

Jag gillade inte socialdemokraterna utan upplevde hur de och deras koalition (vänstern och miljöpartiet)smetade jämlikhet över allt, så rättvisan blev i vissa situationer en fars.

Kulturlivet ska inte vara rättvist- där ska individualiteten blomstra och skapa.

Näringslivet ska inte vara rättvist, men näringslivet ska utveckla broderskap och systerskap och ur det fördela tillgångarna så att alla kan vara nöjda. Inte roffa åt sig, som de gör nu. Att vara direktör är att ta ett stort samhällsansvar - inte något privat.

Jag skulle helst se att hela samhället byggde på förskottslön så man fick möjlighet att arbeta, inte belönad för att man arbetat. Jag ser svårigheterna i förskottslöner, men tycker ändå det vore en bra idé att pröva. Då hänger det på individen att göra ett gott arbete.

Staten ska enligt mitt sätt att se arbeta mest med rättslivet och se till att olika parter håller avtal och överenskommelser.

Ibland undrar jag varför jag reagerar så starkt, men det känns som medeltiden är här igen med adelsmän som lever i överdåd och sedan arbetare och bönder som lever i fattigdom. Ja, i Sverige lever väl inte så många procent av populationen i fattigdom, men som vi lever betalar tredje världen i form av svält, orent vatten och missförhållanden.
Marie Antoinette lär ha sagt då de fattiga omringade hennes vagn och skrek efter bröd " om folket inte har bröd kan de väl äta kakor". Jag upplever samma ignorans och okunskap hos de som numera tar för sig av pengar som de inte kan göra av med eller ens behöver. Hur mycket värd är du? Du kan i alla fall inte ta med dig det då du dör om du mäter dig i pengar.

Inga kommentarer: