fredag 28 december 2012

Goethes färglära


tyger från Peru

Jag börjar i den enda ända jag kan börja ifrån, då jag burit med mig frågorna sedan jag var barn och min pappa, som arbetat som militär internationellt, kom hem med vackra tyger i ovanliga färgsättningar.

Jag funderade då och funderar även nu över varför tyger från framförallt Sydamerika har så starka färger -  klaraste röda, intensiva koboltblåa, skimrande turkosa, ljuva skogsgröna, grälla rosa, knallgula och varmaste orangea i en randig blandning.  Vackra och åtråvärda längtansfulla färger, men alldeles för starka färger för en svensk själ, som jag är, att bära. Den känslan fanns där som barn och den lever kvar ännu.

Men det är många av, framförallt urinvånarna från t.ex. Peru (som inte, som peruanska medelklassen och överklassen vill, eller tvingas av outtalade normer, klär sig västerländskt) som sytt upp kläder i de här färgerna och bär dem till vardags.

Jag tror inte urinvånarna uppfattar tygerna som starka och skrikiga. Jag har funderat fram och tillbaka och en tid tänkte jag att det måste vara själva jorden och mullen om absorberade färgerna. När jag  blev äldre funderade jag över ljuset. – Ljuset gör att människans öga inte uppfattar tygerna som skrikiga. Solens strålar träffar ju jordytan i en tämligen rät vinkel under året i Peru och en större vinkel i norr (och söder).

Ljuset är så vackert ljust och pastellfärgat och kvinnornas klänningstyger är duvblåa och vita.  Anspänningarna i min svenska kropp släpper liksom, då man ser på tavlan. Havet och himlen förenas i horisonten. Den vita stranden färgas rosa och orange av solnedgången. Kvinnorna på bilden promenerar där det är lättast att vandra - där vågorna lagt stranden tillrätta till en slät, relativt hårt packad gångväg.

Det nordiska ljuset är lika pastellfärgat även då det är sol mitt på dagen på sommaren.  Eller varför inte en kall vinterdag på fjället.

Min andra erfarenhet vad gäller färg är att jag laserade med rött och det blev alldeles för livligt. Lasyren med mineral-färgen levde sitt eget liv och det blev förfärligt livliga väggar och ett rum svårt att vara i. Så jag kaseinvitade rummet återigen tills jag inte längre frågade mig om jag behövde måla kaseinavitt en gång till. Sedan målades rummet med gult och den ockragula var en snäll mineralfärg lätt att måla med, men det måste gå snabbt.  Rummet blev en kreativ plats att arbeta på.

Den speciella färgsättningen grundas på Goethes studier av färg. Goethe levde i Tyskland på 1700-talet. När Goethe, som levde i Tyskland på 1700-yalet, var 37 år gammal reste han till Rom för att studera konst.
Få konstnärer där arbetade medvetet med färgen. De lät ofta slumpen styra färgvalet utan att arbeta fram en önskad effekt.  Goethe, som såg färgen som ett naturfenomen,  där  flerdimensioner i färgerna verkade i måleriet,  blev naturligtvis besviken.
Han började forska i färgerna och då också skuggorna som färgerna också påverkade. Han kom fram till att den färg som målades på väggarn hade sin motsats, Det kan man verkligen tala om motsatspar. Att det finns så många nyanser av gul!(?)! Att grått kan skifta i lila, gult eller rött beroende på hur man blandar dem. Det är bara öppna ögonen gott folk, så kommer en mer nyanserad färgrik värld att öppna sig.
En av de tysta hjältarna som jag har en stor beundran för är waldorfläraren Lars Vätte, som först bodde i Järna, senare i Lund för att slutligen arbeta i Västerås. Han studerade Goethes sätt att se på färger och skuggor och lät måla vissa rum på Västerås Waldorfskola efter färgläran. Det var komplicerat då en skugga kunde påverka en annan skugga och bli en helt annan nyans i en dörrpost t.ex.  

Av honom lärde jag mig att skuggorna och färgen på dem har betydelse. Det fanns t.ex. en grön nyans av gardin på Uppsala waldorfskola, som i dagsljus var mer å det olivgröna hållet. Men den hade en skugga, då solen sken igenom den, som var vackert blåröd. Det fanns ett rum på skolan som var laserad i kallt citrongult där väggfärgen gav en fantastiskt blå nyans i skuggan. Så det här med komplementärfärgerna stämmer, men inte helt, är mina iakttagelser.

Goethe hävdade att färg inte bara var färg utan också förmedlade en känsla. Det fanns tre passiva och tre aktiva färger. Rött, orange och gult är varma, aktiva färger medan  grönt, blått och lila är kalla och passiva, det betyder också tt de kallare blå färgerna tillhör mer edn intellektuella tanken, medan de varmare röda och gula nyanserna är känslans färger. De röda- gula nyansrena har en omfamnande karaktär medan de blå har ett avståndstagande i sig.  Man kan dämpa färgernas karaktär genom att blanda in vitt i dem och genom pastellfärgen lindrar man verkan av färgerna. De blåa färgerna upplevs som mer långt bort, medan de röda kommer närmare. Det innebär att du kan på ett mer medvetet sätt färglägga en målning utifrån de här perspektiven.

De olika färgerna har också olika verkan beroende på var de placeras i rummet- på en vägg, på ett golv, i taket. . 

 



  







lördag 15 december 2012

Stefan Persson, fattiga och rika

Jag har under hela mitt liv, tror jag, funderat som Viktor Rydbergs Tomten över en gåta. Tomtens gåta är att han inte förstår hur husets folk kommer till jorden som nyfödda, leker som barn,  arbetar som vuxna, åldras och tas om  hand, dör och försvinner. Tomten förstår inte vad som händer och lyssnar till tidens ström, men eftersom han inte själv kan genomleva att vara människa, förstår han inte heller hur generation efter generation kan komma och gå.

Min fråga är väl inte tomtens- jag har en klar föreställning om vad som händer efter det att jag dött - så jag får väl se om det stämmer när jag dött. Min fundering är hur det kommer sig att det finns människor som samlar pengar och aldrig får nog. Jag tänker på H&M´s ägare Stefan Persson som äger 180 miljarder ihopsamlade på slavarbete i u-länder. Jag vill inte säga att han förtjänar pengarna för ingen förtjänar att tjäna så mycket pengar. Hans styrelsearvoden ger honom 10 miljoner i månaden. http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=516


Jag undra om de inte tycker att han är smart?  Jag undrar hur han tänker och det känns som om han tappat kontakten med marken.  


I kontrast till honom har vi alla hjälporganisationer som samlar ihop pengar för att hjälpa de fattiga i de utsatta länderna - UNICEF till exempel, där Stefan Persson också deltar för att samla in pengar till fattiga så deras barn ska kunna få gå i skola och få utbildning. Ibland blir jag så cynisk. Han tjänar pengar på fattiga människors arbete, han skyller ifrån sig. Som arbetsgivare har han ordnat det så att han har underleverantörer och H&M har ju då inte ansvar för vilka villkor och hur underleverantörerna behandlar sina arbetare. På så sätt kan de svära sig fria. Det finns inget skydd från fackföreningar då underleverantörerna inte anställer de som organiserat sig.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
Vi, fattigare men "inte så att vi inte klarar oss - människor" med känsla för rättvisa i alla fall,  skänker pengar så de fattiga ska få mat och ge barnen i de underutvecklade länderna möjlighet att gå i skolan och få en utbildning. På den andra sidan bl.a. Stefan Persson som skär guld med täljkniv på att du köper hans kläder billigt, sydda av fattiga barn och vuxna som lever på svältlöner. 

Varför i hela världen tar du inte ditt ansvar för världen och bojkotta H&M. 
Så fort du märker att en affär utnyttjar fattig människor  i tredje världen så sluta bara handla där. Jag uppmanar alla att ta reda på fakta, lyssna på er intuition, göra egna ställningstagande och koppla det till handling. Jag kan inte nog trycka på att det är viktigt att inte bara vara medveten uppe i huvudet utan det måste gå över till handling i händerna. Det verkar som det idag är fint att  inte besudla händerna med jord och arbete om man inte är odlare.
När vi får fred på hela jorden kommer klyftorna att utplånas och alla kan leva ett gott liv. Det är min tro.  Nej mina ögonlock ramlar ner och ja börjar somna- bäst att passa på medan jag är trött.  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

söndag 9 december 2012


Publicerad den 6 dec 2012
The lead negotiator for the Philippines at the Climate Conference in Doha, Naderev Saño, could not keep back the tears as he made a passionate appeal for real action on climate change.

"I appeal to all, please, no more delays, no more excuses. Please, let Doha be remembered as the place where we found the political will to turn things around...

The outcome of our work is not about what our political masters want. It is about what is demanded of us by 7 billion people...

I ask of all of us here, if not us, then who? If not now, then when? If not here, then where?"

lördag 8 december 2012

Det känns som det är två läger i världen. Ena sidan som försöker få ordning på utsläpp, klimatförstöring fattigdomen och exploateringen av människor. Den andra sidan verkar helt omedveten om när sig bara på girighet och att tjäna pengar - till vilket pris som helst. Montsana som saluför GMO-grödor och ta patent på dem. När de sedan omgärdar grödor som inte är GMO- grödor blir de stämda av Montsana för att de utnyttjar ett patent som ägs av Montsana. Precis som om de bönder som INTE odlar GMO-grödor skulle vilja att de via vindpollination eller insektspollination fick GMO i sina GMO-fria grödor. De som tror att storskalighet är det som räddar världen och går fram med jättemaskiner över åkrarna, och de odlade markerna har en gröda som gör att det blir en explosionsartad ökning av de insekter som älskar just den gröda. Då behöver man spruta insektsdödande gift som visserligen förstör mullen och jorden och som läcker gifter ner till grundvattnet så det sprids ner till haven. Och haven är inte så oändliga som v förr trott.

                                                                                                              

torsdag 6 december 2012

Solidaritet ja

När man vill bygga ett uthålligt samhälle är det inte sopsorteringen som är det primära. Det primära är att bygga broar mellan människor så vi kan hjälpa varandra. en annan aspekt är korta leveranssträckor mellan maten och konsumenten. Då kan man ställa leverantören och producenten till ansvar på ett helt annat sätt än om vi köper från köpare långt bort ifrån och ännu sämre från de stora, stora företagen typ ICA. jag läste här om dagen en insändare där man lovprisade ICA´s senap framför Slotts och dessutom var ICA´s senap mycket billigare. Då tänkte jag- stackare- det är klart att den stora ICA-koncernen har billigare senap- de kan ju pressa priserna eftersom de är så stora, medan Slotts som är ett familjeföretag inte kan det på samma sätt. Själv handlar jag den relativt dyra Fyrissenap som kommer från Uppsala och tillverkas i Uppsala. Närproducerad senap och därför dyrare och kanske bättre. Det är egentligen inte en rättighet att handla billig mat- där är vi lurade- det är en rättighet att välja det som är mest rättvist tillverkat och odlat.  Vi som konsumenter behöver handla med hänsyn tagen  till människor som arbetar med produktionen, till djuren, till växterna och till jorden. Jag förstår inte att det ska vara så svårt att ta ett kollektivt ansvar.
När jag läste geografi på universitetet hade man studerat turismen i de svenska fjällen. Det visade sig att allemansrätten har en baksida- eftersom det är allas rätt att skräpa ner är det också allas rätt att låta bli att plocka upp skräpet. Påföljden är att det är väldigt skräpigt i fjällen. Vem ska plocka efter dig då du skräpar ner. Din mamma bor inte på fjällen.

Jag har en gnällvers jag läser då och då eftersom jag tycker det är dagens syndrom:

Och jag då? och jag då?
Vem tänker på mig.
Alla andra tänker på sig.
Vem tänker på mig?
Vem tänker på mig?

Jag vet inte vem som skrivit den. Nu ska jag gå ut och söta om mina kaniner och hönor. Det blir kallt i natt har jag hört.



onsdag 5 december 2012

Det är bara att anmäla till Skolinspektionen

Jag har skrivit till Nyamko Sabuni idag. Inte för att jag tror att det hjälper, men jag gör det i alla fall. Jag skrev att jag inte trodde att kommunerna skulle ge mer pengar till förskolorna.  Det är inte tjänstemännen som blir berörda, får svettas och extraarbete då föräldrarna anmäler för stora barngrupper till Skolinspektionen - det är förskolecheferna och rektorerna. De kommer att bli ålagda att minska barngrupperna,  men inte ha några pengar till det - Så var ska de vända sig? Vad ska de göra? Vår kära förskoleminister har verkligen ett von oben- perspektiv tycker jag. Det är som med allt annat som de liberala tar i - det är inte staten som ska ta ansvaret utan enskilda människor. Jag vete gudarna om jag tycker det är vettigt. Jag betalar gärna mer skatt för att barn och gamla ska få det bra. Men jag tycker ju att de som tjänar miljoner skulle kunna lägga några sådana på barnomsorgen och åldringsvården. Det är hur man hand om de små och de gamla som visar välståndet i ett land.

De unga är framtiden och in i  framtiden ska alla utbildas till entreprenörer. Om alla ska bli entreprenörer betyder det att entreprenören ska se till att betala skatt, betala in pension och dessutom är entreprenören inte  skyddad av en fackförening. Fackföreningarnas roll håller ju på att bli utspelad tyvärr, men om du blir entreprenör blir du ju ännu mer oskyddad. Du konkurrerar om projekt och den som tar minst betalt får projektet. Hur ska man då kunna betala in både skatt (24 - 31% av projektpengarna) och pension till sig själv (35% av projektpengarna). Tala om allas kamp mot alla. Går man in i leken får man leken tåla, men om man inte som entreprenör känner till spelreglerna vad är det då för lek??? Att vara entreprenör är att göra sig oskyddad och liten i förhållande till större företag.

Var finns solidariteten för de som är små i samhället - fackföreningarna hade ju i alla fall mängden folk som kunde gå samman- om du är egenföretagare- vem ska du stå samman med då? I november 2012 ökade företagskonkurserna med 12% jämfört med förra året.  Men förra året var ett bra företagsår i jämförelse med 2010. Undra hur mycket de företagarna som gått i konkurs måste betala tillbaks till kronofogdar och hur många underleverantörer som inte får betalt för sina produkter som de skickat till  företagen. Att vara entreprenör är att bygga ett korthus! - öm du inte förstår att använda klister på korten. Enade vi stå - söndrade vi falla.

 Jag känner det som om vi återigen hemfallit till 1800-talets syn på människan. Thomas Malthus menade ju att om inga politiska åtgärder vidtogs skulle befolkningen bli större än mat-tillgången och därför skulle mat- tillgången per person minska. Han avvisade lönenivåer högre än till livets nödtorft. Darwin tog stort intryck av Malthus. Så gott folk - bli din egen lyckas smed - för ingen annan kommer att ta hand om dig. Enade vi stå - söndrade vi falla.

Om man delar all uppodlad jord på alla människor på jorden - du, jag, Kalle Petterson och Pedro  Camacho, så får var och en av oss 2000 m2 och vi svenskar använder 4000 m2. Vi använder alltså mer mark än vad vi ska. Av vem tar vi marken? ja, asiaterna använder ungefär 1000m2. Där tar vi nog en del. Sydamerikanerna exporterar mycket djurfoder (soja) till svenska nötkreatur och svenska grisar  så de har säkert inte några 2000 m2. Sojan som inte är GMO- odlad kostar 150% mer än GMO- fri Soja.
Och djurfoder med GMO behöver inte deklarera GMO. Så de ekologiska köttet är att föredra om du inte vill bli kontaminerad.  Och förresten - varför äta det röda köttet överhuvudtaget.  http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_rapporter/ra07_18kort.pdf
http://bohuslaningen.se/nyheter/dalsland/1.749047-importerad-soja-ar-besprutad
Så väl bekommen till julskinkan i år! GMO- skinkan