torsdag 2 oktober 2008

bankkrisen i USA- hur förstår jag den?

Ja, så har världen skakats av en ny finanskris. Den förra var i början av -90-talet och bomarknaden tog stryk då också. Det borde jag veta eftersom jag hade köpt en lägenhet i Göteborg dyrt och senare inte kunde sälja den. Det var de med hus och bostadsrätter som betalade för den bubblan då,precis som nu. Staten gick in med pengar till bankerna då också, men boräntorna var uppe i nästan 7% under många år.

Det känns underligt att kapitalet är en värld för sig. Där köper och säljer kapitalisterna pengar i form av papper eller elektroniska siffror. Kapitalet är bl.a. aktiemarknaden där kapitalisterna gissar vilka företag som kommer att ge vinst och vilka som inte ger vinst. Så säljer de på tro och en del underligt vetande -som väderlek t.ex.( Jag hörde talas om aktier som sjönk pga att det är för varmt i Alaska och det är svårt att köra lastbil om det inte är is på sjöarna och permafrost)

När sedan kapitalisterna som köper och säljer kapital eller aktier försöker bli ännu rikare genom att köpa kapital och aktier från andra, i rätt tid, finns det ju alltid de som förlorar. När affärerna går bra och kapitalisterna blir självsäkra och optimistiska så köper de mer aktier än det finns i olika företag. Då företagen märker att det finns tryck på deras aktier splittar de dem,(av engelskans split) dvs delar en aktie både en,två och tre gånger. Men den första aktien är mest värd vid värdeminskning har jag förstått. När aktiemarknaden förköpt sig då skakar det så småningom om i kapitalet eftersom det inte finns några pengar för de värdelösa papper som aktieägarna köpt upp. Det är för många som trott sig äga kapital i form av aktier. Då marknaden skakat runt tillräckligt länge och häftigt (som en jordbävning t.ex- se youtube), då blir staten orolig. Aktiemarknaden, som egentligen är som att spela på hästar, satsar inte nya pengar på några industrierna och företagen. De drar istället undan sitt kapital och placerar det i bankerna med sparränta eller i statsobligationer.(Den svenska staten har sålt mycket statsobligationer till utländska aktiesparare).

Industrierna som säljer till andra länder får inte sälja lika mycket längre. Industrierna som inte får snurr på sina pengar kan inte behålla sina arbetare, eftersom de inte kan sälja sina varor.

Ett exportföretag som lägger ner slår sönder vanliga människors liv, då arbetarna inte kan försörja sig och betala sina bolån och varor som de tagit lån på (bil, tvätt- maskin). Arbetslöshet är inte bra för staten. Bankerna ser de arbetslösa som en osäker investering och vill ha tillbaks sina pengar. De människor som förut fått låna anses inte värdiga att få låna längre (det kallas ju att bankerna bedömer kreditvärdighet.) Bankerna vill ha tillbaks sina pengar, men får det inte. Banken tar då tillbaks de varor och bostäder som människorna bott i och säljer bilar och andra dyrare varor på aktion. I Sverige får de hjälp av kronofogden.
De fabriker och företag som sålt bilar och tvättmaskiner kan inte sälja och så blir det en dominoeffekt.(Du vet när du bygger upp brickor med domino efter varandra i en lång slingrig rad och så puttar du till den första och alla andra faller också.)

Det innebär ju också förluster för banken, som vill ha tillbaks pengarna de lånat ut- inte egendom. Egendomen har vanligen nu sitt egentliga och riktiga värde och är inte övervärderat till fantasisummor.

Regeringar i världen tycker inte om arbetslöshet, eftersom det skakar om staten. Staten går alltså in och räddar kapitalet genom att ge pengar till kapitalmarknaden genom att köpa banker eller skänka pengar till bankerna eller låna pengar till bankerna. I Sverige har riksbanken lånat ut 60 miljarder kronor till bankerna. Det är mina pensionspengar och min skatt som betalar den skakiga penningamarknaden i Sverige. Kapitalmarknaden får tillskott i pengaflödet och aktiemarknaden kan börja om igen. Det är vad som händer nu. Det har hänt för 20 år sedan och det har hänt vid Kreugerkraschen på 1930-talet. Kapital och aktiemarknaden
har säkert rasat och skakat flera gånger än så, men det kommer inte jag ihåg.

Sedan har vi ju också det här med bonussystem och att högt uppsatta chefer får fantasilöner. Ska en bankdirektör som gett lån till människor han vet inte klarar av att betala tillbaks dem, ha en lön som överskrider allt förstånd. Om han får avsked får han dessutom en fallskärm (det vill säga en slags pension) som överskrider samma förstånd. Det känns ganska bakvänt. Om du missköter dig och låter andra fara illa, då blir du belönad om du är högt uppsatt.

Men sköter du dig och gör det du tror är rätt oberoende av pengar, då får du ingenting om du inte är högt uppsatt. En av anledningarna till att jag berättar just det här är att jag har mina pensionspengar i etiska fonder och de går back mer än andra fonder. Jag anser jag har en moralisk skyldighet att veta vad mina pengar används till och därför har jag dem i de etiska fonderna som förhoppningsvis inte handlar med vapen och krigsmaterial. men det lönar sig inte.

De som handlar i aktier och placerar sina fondpengar utan skrupler ser sig om efter lönsamma marknader att köpa aktier i.

Krig är bra för kapitalet- Tänk dig massor av teknisk utrustning, vapen och stridsvagnar som förstörs. För att inte tala om alla hus, byggnader och vardagsprylar som blir förstörda av kriget. Eller alla skördar som bönderna odlat och kriget förstör och bränner upp. Det betyder att då kriget är slut finns det gott om möjligheter att exportera varor till de länder som behöver återhämta sig efter kriget.

Olja är en annan källa till penningplacering. Det finns ju inga bättre energikällor än olja, eftersom alla uppfinningar som gjorts bygger på explosion och olja. De uppfinningar som inte bygger på att använda olja har oljebolagen köpt upp. Min f.d. svärfar t.ex. uppfann en liten turbin som hämtar energi ur små vattenflöden. När han lämnade in den till patentverket var den redan uppfunnen av en kines och patentet uppköpt av ett oljebolag och därmed låst i oljeföretaget.

Ibland upplever jag det så svårt att lyssna på mitt samvete så mycket som jag gör. Hur jag gör och varför kommer alltid in i ett världssammanhang. Det innebär att jag inte känner mig fri då jag handlar (utom ibland då jag blir så trött på mig och mitt samvete att jag bara shoppar loss). Maten kan jag ju äta upp och sedan förtränga att jag köpt - det är värre med kläderna.


Jag är en stor beundrare av Victor Schauberger.(Se den tyska youtubefilmen.)Han var en österrikisk skogvaktare och dog någon gång på 1950-talet. Han upptäckte att vattnet rörde sig runt en osynlig "ryggrad" och höll fast energin med hjälp av implosion istället för (som i bensinmotorer) explosion. Min tolkning är att vattnet håller energi inom sig och ger inte ut den, som en explosion där drivmedlet försvinner.
Tänk på hur ett vatten rinner ut i vasken, så förstår du det där med osynlig "ryggrad". Hitler var intresserad av hans uppfinningar, men det blev inget samarbete för Schauberger var en mycket egen person som gick sina egna vägar. Efter andra världskriget blev han tvingad till USA och de fick honom att lämna ut allt han uppfunnit och hur han tänkte. Han var inte den samma då han kom tillbaks till Österrike.

Paul Schatz var ingenjör och konstnär. Han tänkte vidare på det Schauberger funderat ut och kom fram till en teori att vattnet var en ut och invända geometrisk kub (jag tror han använde andra platonska kroppar också). Han ritade en figur som han menade illustrerade vattnets inneboende bärförmåga av energi. Den ser ut så här.



De platonska kropparna ser ut så här:















I

Inga kommentarer: